Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία εξετάζει ο Λευκός Οίκος

Ανοίγει ξανά η υπόθεση της  έκδησή του - Ζητούν λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του στις ΗΠΑ, όπου ζει αυτοεξόριστος - Ο Ερντογάν τον κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης  Ιουλίου 2016

Την έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν εξετάζει ο Λευκός Οίκος, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους.

Τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας είχαν ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν νομικές οδούς για την έκδοση του Τούρκου κληρικού, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολης.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν.

Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι ο Λευκός Οίκος ζητά περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαθέτει Πράσινη Κάρτα, ενώ ζει στην Πενσυλβάνια από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016.

Αμέσως τα  τουρκικά  μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναμεταδίδουν το δημοσίευμα, με την Hurriyet να γράφει  ότι «ο Τραμπ εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν», ενώ η Cumhuriyet επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να κάνουν κινήσεις για να εκδοθεί ο ιμάμης.






Στην αρχή δεν τους πήραν στα σοβαρά

Σύμφωνα με τις πηγές, κάποιοι αξιωματούχοι στις αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν αντιρρήσεις στα αιτήματα του Λευκού Οίκου. «Στην αρχή δεν το πήραν σοβαρά, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για σοβαρό αίτημα έγιναν έξαλλοι», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος, που ήταν μέρος της διαδικασίας. Ο Ερντογάν απαιτεί επί χρόνια την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Άγκυρα υπέβαλε στις αμερικανικές αρχές επίσημο αίτημα έκδοσης

Μία επιλογή που πρόσφατα συζήτησαν αξιωματούχοι της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξωθηθεί ο Γκιουλέν να μεταφερθεί στην Νότια Αφρική, παρά να σταλεί κατευθείαν στην Τουρκία, αν η έκδοση του δεν καταστεί δυνατή, τόνισαν οι πηγές. Αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση να στείλουν τον μουσουλμάνο κληρικό στην Νότια Αφρική, πρόσθεσαν.

Ως εκ τούτου, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, εκτός και αν ο Γκιουλέν μετεγκατασθεί προθύμως στην αφρικανική χώρα. Τραμπ και Ερντογάν πρόσφατα συζήτησαν μια άλλη επιλογή για την αποκλιμάκωση των εντάσεων των δύο χωρών, την απελευθέρωση του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που καταδικάστηκε τον Μάιο σε 32 μήνες φυλάκισης από ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ για το ρόλο του στην αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, τόνισαν δύο πηγές ενήμερες με τις συζητήσεις.








Μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Ερντογάν φάνηκε να είδε ως ευκαιρία να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ για την υπόθεση Γκιουλέν, ανέφεραν οι πηγές. Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα στις 17 Οκτωβρίου ότι επιθυμούν η αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει τον Γκιουλέν. «Αυτό ήταν το νούμερο ένα αίτημα τους», είπε μια πηγή, με γνώση της συνάντησης.

Ο Πομπέο ρώτησε αν ο Ερντογάν έχει νέες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωθώντας τον Τούρκο ηγέτη να προσπαθήσει να στηρίξει την υπόθεση ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας έχει τρομοκρατικές συνδέσεις, δήλωσε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του, ο Πομπέο αναγνώρισε ότι συζήτησε την υπόθεση Γκιουλέν με την τουρκική ηγεσία.










Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Γκιουλέν αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν συνδέσει τις ανησυχίες της για την δολοφονία Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης Γκιουλέν.

https://www.protothema.gr/world/article/839087/tin-ekdosi-tou-gioulen-stin-tourkia-exetazei-o-leukos-oikos/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...