Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες ξανά στα... χαρακώματα, με ανανεωμένο εξοπλισμό και όλοι με αυτόματα τυφέκια G-3. Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Aμυνας να αφιερώσει το 2017 στη συμβολή των δύο αυτών θεσμών στην άμυνα της χώρας είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στις ασκήσεις και τις εκπαιδευτικές βολές από 9% σε 25%, με τάσεις περαιτέρω αύξησης.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, που κάνει την ηγεσία του ΓΕΣ, και ειδικά τον νέο αρχηγό, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος πιστεύει στους θεσμούς του εφέδρου και του εθνοφύλακα (σήμερα θα παρακολουθήσει άσκηση στα Χανιά), να ανασύρει σχέδια του Επιτελείου για την ουσιαστική αξιοποίηση των ανθρώπων που νοιάζονται για την πατρίδα και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αν απαιτηθεί.
Ειδική διεύθυνση
Το ΓΕΣ, μάλιστα, προχωρά στη συγκρότηση ειδικής διεύθυνσης με σκοπό να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και να ξεπεραστούν δυσκολίες, έτσι ώστε σε έκτακτες καταστάσεις να μπορούν να κινητοποιηθούν χιλιάδες ακόμη Ελληνες που θα συνδράμουν τις Ενοπλες Δυνάμεις στην προστασία των γραμμών άμυνας στα νησιά και στον Εβρο.
Η υπογεννητικότητα και η δραματική μείωση προσλήψεων νέου στελεχιακού δυναμικού έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα επάνδρωσης των μονάδων και κάνουν τους επιτελείς του Πενταγώνου να εστιάζουν στην αξιοποίηση της εφεδρείας και των εθνοφυλάκων (είμαστε άλλωστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν αξιοποιούν την εφεδρεία).
Οποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις ξεπεράστηκαν μετά τις ασκήσεις που έγιναν στη Θάσο και τη Σαμοθράκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου. Εκεί αποδείχθηκε ότι ο Στρατός μπορεί να υπολογίζει στους εφέδρους και τους εθνοφύλακες, αφού συνεργάστηκαν άψογα. Φτάνει οι ασκήσεις και η εκπαίδευσή τους να είναι συχνές. Πέραν του να δείξει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι υπολογίζει τους εφέδρους και τους εθνοφύλακες, η αποζημίωση που τους δίδεται για κάθε εκπαίδευση, αν και μικρή, αποτελεί ένα κίνητρο σε συνδυασμό με τον παρεχόμενο εξοπλισμό και βεβαίως τον οπλισμό. Για κάθε Κυριακή που γίνεται εκπαίδευση στα νησιά και στον Εβρο δίδεται ένα ποσό της τάξης των 15 ευρώ στους εφέδρους και τους εθνοφύλακες, ενώ αρκετοί εξ αυτών αναλαμβάνουν και υπηρεσίες φύλαξης στρατοπέδων για να μη χάνουν την επαφή με τη μονάδα η οποία θα τους καλέσει στην ενεργό δράση αν απαιτηθεί.
Για κάθε ένοπλη υπηρεσία (κυρίως σκοπιές και περίπολα) χορηγείται το ποσό των 40-50 ευρώ την ημέρα και μπορεί ένας έφεδρος ή εθνοφύλακας να κάνει έως και τέσσερις ή πέντε υπηρεσίες τον μήνα. Αρα μπορεί να εισπράξει το ποσό των 200 ευρώ τον μήνα. Αυτό, βέβαια, σε περιοχές με μεγάλους σχηματισμούς και αναγκαιότητες σε προσωπικό. Σημειώνεται ότι οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες έχουν πλήρη εξάρτυση και φέρουν όπλα G-3 και συγκεκριμένο αριθμό σφαιρών, τα οποία διατηρούν στην οικία τους. Είναι υποχρεωμένοι να τα κρατούν σε ασφαλές μέρος και να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάθηκαν όλα τα παλαιότερα τυφέκια M1 με τα πιο σύγχρονα και αυτόματα G-3 που διαθέτει και ο Ελληνικός Στρατός.
Προσφορά
«Το παν είναι να διατηρήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον εφέδρων και εθνοφυλάκων, που έχουν αποδείξει την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Στρατού και της κοινωνίας» ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι, σε περίπτωση πολέμου, οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες θα αναπτυχθούν με κάποια στοιχεία του Στρατού σε περιοχές και σημεία στα οποία δεν αναμένεται ο βασικός όγκος των εχθρικών δυνάμεων, αλλά είναι απαραίτητο και κρίσιμο εθνικά να υπάρξει επάνδρωση. Στη νέα μορφή πολέμου, ο χώρος του πεδίου μάχης ταυτίζεται με ολόκληρη την εδαφική περιοχή της χώρας, καθιστώντας αναγκαία την έγκαιρη και ενεργή κινητοποίηση όλου του πληθυσμού στο πλαίσιο της παλλαϊκής άμυνας.
Εχει αποδειχθεί επίσης από τα δεδομένα των πολέμων των τελευταίων χρόνων σε διάφορα σημεία του πλανήτη ότι ακόμη και τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα δεν είναι ικανά να κάμψουν την αντίσταση του πληθυσμού μιας περιοχής όταν η αντίσταση είναι οργανωμένη, καθολική και αποφασιστική.
Το ιστορικό από την ίδρυση το 1843 έως σήμερα
Ο θεσμός του εθνοφύλακα υπάρχει από συστάσεως του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης οργανώσεως του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων, αλλά πέρασε από «σαράντα κύματα».
Καθιερώθηκε αρχικά με νομοθετική ρύθμιση το έτος 1843, αλλά το 1879 καταργήθηκε με την ψήφιση του νόμου περί στρατολογίας. Το 1944 συγκροτήθηκε Διοίκηση Εθνοφυλακής και το επίπεδό της ήταν μεραρχίας αποτελούμενης από 40 μονάδες. Το 1949 αναβιώνει ο θεσμός του εθνοφύλακα και οργανώνονται τα λεγόμενα Τάγματα Εθνοφυλακής Αμυνας (ΤΕΑ). Εναν χρόνο μετά, δημιουργήθηκε ειδική διεύθυνση στο ΓΕΣ. Το 1988, με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου διαλύθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής στην περίοδο ειρήνης και ο χειρισμός των σχετικών θεμάτων ανατέθηκε στη Διεύθυνση Πεζικού.
Η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με τον νόμο 1295/1982, συγκροτείται από τον καιρό της ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό και το υλικό για την επάνδρωση και τον εξοπλισμό της είναι καθορισμένα, ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες ονομάζονται «στρατιωτικοί σε ενέργεια» και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Τώρα, λοιπόν, το ΓΕΣ συγκροτεί και πάλι Διεύθυνση Εθνοφυλακής, ούτως ώστε να εκσυγχρονισθεί ο θεσμός και να αναβαθμιστεί γενικά η λειτουργία της εκπαίδευσης στα Τάγματα Εθνοφυλακής.
ΠΗΓΗ : http://www.dimokratianews.gr/content/73575/stin-proti-grammi-kai-pali-efedroi-kai-ethnofylakes
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...