• Συλλεκτικά Κέρματα

 • Koula News

 • Pixwords Λύσεις

 • 250+ Flash Games

 • PixWords Scenes Λύσεις

 • 12 Ελληνικά Torrent Sites 2016

 • Γεωπονικά Θέματα!

 • PicWords Λύσεις

 • ΛεξοΜανία Λύσεις

 • Slice Words Λύσεις

 • Me1matia Channel

 • Apache OpenOffice 4.1.7

Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας «Ληγμένα τρόφιμα; Όχι, ευχαριστώ…»

 «Ληγμένα τρόφιμα; Όχι, ευχαριστώ…». Με τη φράση αυτή η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εκφράζει τη δυσφορία της για τον τρόπο με τον οποίο «επιβλήθηκε» η επίμαχη αγορανομική διάταξη περί τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας…

και εκφράζει την εκτίμηση ότι με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα χωριστούν σε πολίτες δύο ταχυτήτων.   
«Η αγορανομική διάταξη που επιτρέπει την πώληση ληγμένων προϊόντων προκαλεί έντονη αγανάκτηση στους καταναλωτές, γιατί αφενός θα μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη χωματερή και αφετέρου θα τσαλακώσει την αξιοπρέπεια των πολιτών» αναφέρεται σε ανακοίνωση ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Μιχάλης Τσιφάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «μέχρι σήμερα τόσο η ίδια η πολιτεία όσο και οι καταναλωτικοί φορείς προέτρεπαν τους καταναλωτές να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα καταστήματα αυτά που καταστρατηγούσαν το νόμο… Όμως ο καιρός έχει γυρίσματα, όπου σήμερα το ίδιο το κράτος και με τη ″βούλα″ θα επιτρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου την πώληση αυτών των ″προϊόντων″…»
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιφάκης είναι σαφές ότι οι καταναλωτές βρίσκονται πλέον σε αμηχανία για την καταλληλότητα, θρεπτικότητα καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής των ημερομηνιών της″ καινοτόμου″ αγορανομικής διάταξης, ενώ όπως προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται πλέον πολίτες-καταναλωτές δύο ταχυτήτων, δηλαδή στους αγοραστές συμβατικών και στους αγοραστές ληγμένων-φτηνών προϊόντων…
Επίσης είναι γνωστό ότι αυτή η διάταξη, διάθεσης ληγμένων προϊόντων ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, με την βασική όμως διαφορά ότι στη χώρα μας  επιβλήθηκε από την ίδια την τρόϊκα… έτσι ώστε να ″τσαλακώσει″ το προφίλ του έλληνα καταναλωτή».
Τι ακριβώς ισχύει με την διάταξη

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας κάνει γνωστό ότι αυτού του είδους τα προϊόντα θα ονομάζονται «περασμένης διατηρησιμότητας» και η πώλησή τους θα επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα, δηλαδή θα επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη δια τηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:
α.Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
β.Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
γ.Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
δ.Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
ε.Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
http://www.trelokouneli.gr/lhgmena-trofima-ochi-eucharisto/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...