Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Ψηφιακό «χαράτσι»: Νέος φόρος σε κινητά τηλέφωνα, tablet ,φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές και χαρτί και usb δίσκους

Σε ψηφιακό «χαράτσι» θα υπόκεινται πλέον τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ή αλλιώς smartphones.

Με τροπολογία της κυβέρνησης σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ορίζεται πως το τέλος 2% (για την «εύλογη αμοιβή των δημιουργών») θα επιβάλλεται πλέον σε όλα στα smartphones, ανεξαρτήτως τιμής και κεντρικής μνήμης.

Ο εν λόγω φόρος επιβαλλόταν ήδη από το 2017 σε tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές (φορητούς ή επιτραπέζιους), με την προϋπόθεση η κεντρική μνήμη να υπερέβαινε τα 4 Gigabytes. Με την τροπολογία καταργείται αυτήν η προϋπόθεση και θα επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση το τέλος 2%.

Την ίδια ώρα, στο 6% ορίζεται η επιβάρυνση για τα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι, usb sticks) που είναι χωρητικότητας άνω των 4 Gigabytes. Κάτω  από αυτό το όριο… γλιτώνουν το ψηφιακό χαράτσι.


http://www.star.gr/politiki/422550/pshfiako-xaratsi-neos-foros-se-kinhta-thlefwna-tablet-kai-usb-diskoys


Σε κάθε περίπτωση με την νέα διάταξη η εύλογη αμοιβή ορίζεται ως εξής:

- 2% επί της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και τα smartphones,

- 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες,

- 6% σε αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB, σε συσκευές εγγραφής ήχου και , μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή και εικόνας.


Στην πράξη, η επίμαχη τροπολογία διατηρεί ίδιους τους συντελεστές για όλες της συσκευές εκτός από τα smartphones για τα οποία υπήρχε «θολό» καθεστώς με αποτέλεσμα ορισμένοι προμηθευτές να τα επιβαρύνουν με συντελεστή 6% και άλλοι με 2%.

To μεσημέρι της Τετάρτης πάντως και μετά το «μύλο» που είχε προηγηθεί μέσω του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων έγινε γνωστό ότι η ρύθμιση θα επανεξεταστεί, πράγμα που συμφωνήθηκε σε επικοινωνία που είχαν  ο κ.Παππάς με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φόρο 2% για τα κινητά: στην απόφαση αυτή κατέληξαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μετά από επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.

Στην επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχθηκε αμέσως την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου παρουσιάζοντας χθες στην Ολομέλεια την τροπολογία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα tablets και τα smartphones τίθενται εκτός της έννοιας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά προβλέπονται ρητά στο νόμο και υπόκεινται σε αμοιβή 2%, αντίστοιχη με αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανεξάρτητα από τη μνήμη RAM. Η μνήμη υπήρχε ως κριτήριο στο ν.4481/2017. Ωστόσο, δεν ήταν ένα κριτήριο κατάλληλο και για τον λόγο αυτό την καταργήσαμε.

Πιο συγκεκριμένα η εύλογη αμοιβή στο νόμο ορίζεται ως εξής: 2% επί της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και τα smartphones, 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, 6% σε αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB, σε συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή και εικόνας.

Σας θυμίζω ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα smartphones υπάγονταν στο 6% αντί για το 2%. Αυτό άλλαξε και μάλιστα αναδρομικά».

https://www.protothema.gr/technology/article/788004/mulos-me-to-foro-2-se-upologistes-tablet-kinita-kai-laptop/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...