Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΑΝΕΚ πήρε το Έλυρος από τα Χανιά για να το κάνει… καταφύγιο στη Λιβύη

Η ΑΝΕΚ πήρε το Έλυρος από τα Χανιά για να το κάνει… καταφύγιο στη ΛιβύηΠλωτό καταφύγιο για τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης έχει γίνει στο Τομπρούκ το ελληνικό πλοίο «Ελυρος», της ΑΝΕΚ, την ώρα που στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχει εγκατασταθεί «παράλληλο» Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, το πλοίο ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» της τελευταίας στιγμής.

Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι της ANEK σε σχετική ερώτηση που τους απηύθυναν tanea.gr το πλοίο είναι ναυλωμένο από την περασμένη Τρίτη οπότε και μετέβη στο Τομπρούκ.

Την προηγούμενη, με την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποδρομολογήθηκε από τη γραμμή Πειραιάς – Χανιά και αντικαταστάθηκε από το «Ελ. Βενιζέλος».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της ΑΝΕΚ, το «Ελυρος» θα μείνει στο Τομπρούκ για τουλάχιστον έναν μήνα.

Ο ανταποκριτής του Guardian στο Τομπρούκ αναφέρει ότι ανέβηκε στο πλοίο και περιγράφει ένα κλίμα πολιτικής «αναμονής» μέσα σε μία γενικότερη εικόνα εμφυλίου.

Οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλακής, που από την ανατροπή του Καντάφι και έπειτα ημι-ενσωματώθηκαν σε μία κρατική μηχανή που δεν είχε ισχυρό αυτόνομο στρατό, έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της Λιβύης και έχουν εκδιώξει το Κοινοβούλιο που εξελέγη πρόσφατα στο Τομπρούκ.

Ομάδες πολιτοφυλακής, η πλειονότητα των οποίων ισλαμιστικές, έχουν καταλάβει την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η κυριαρχία των ομάδων πολιτοφυλακής εκτείνεται ουσιαστικά στο μεγαλύτερο τμήμα της λιβυκής επικράτειας εκτός από το λιμάνι του Τομπρούκ -το τελευταίο στα ανατολικά πριν τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό (που προέρχονται από το πετρέλαιο). Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, γράφει η βρεετανική εφημερίδα, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να διαλέγουν στρατόπεδα: Το Κατάρ συντάσσεται με τις ομάδες της πολιτοφυλακής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Κοινοβούλιο ενώ και η Αίγυπτος φέρεται να έχει προχωρήσει μέχρι και σε αεροπορικές επιδρομές.

Δεδομένης της κατάστασης, γράφει ο Guardian, «το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το "Έλυρος", με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος».

Πηγή: tanea.gr
http://www.aera.gr/el/world/26465-h-anek-phre-to-elyros-apo-ta-xania-gia-na-to-kanei-katafygio-sth-libyh.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...