Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε σύστημα με επτά εξωπλανήτες

0C3EAF0157157314040ADA3EA83BB58E.jpg
  Ένα εξωπλανητικό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα εντόπισαν Βρετανοί αστρονόμοι. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ίσως πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί ποτέ πέρα από το δικό μας, αφού διαθέτει επτά εξωπλανήτες, αριθμό ρεκόρ για τα αστρονομικά δεδομένα.
Το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 2.500 έτη φωτός από τη Γη και οι πλανήτες του περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο νάνο, ονόματι KIC 11442793 ή ή KOI-351.
Το πλανητικό σύστημα του KIC 11442793 παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα αλλά και μερικές βασικές διαφορές. Συγκεκριμένα, από τους επτά πλανήτες, οι δύο έχουν το μέγεθος της Γης και οι υπόλοιποι πέντε είναι αρκετά μεγαλύτεροι, ωστόσο όλοι τους περιφέρονται εξαιρετικά πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο σε σχέση με τους δικούς μας πλανήτες και τον Ηλιο μας.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Κρις Λίντοτ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης η αρχική ανακάλυψη ενός συστήματος με έξι πλανήτες έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που βρίσκεται πια εκτός λειτουργίας), το σύστημα δηλαδή ήταν γνωστό. Πρόσφατα μόνο δύο ομάδες αστρονόμων εντόπισαν τον έβδομο εξωπλανήτη στο ίδιο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο ομάδες που ανακάλυψαν τον έβδομο απαρτίζεται από εθελοντές που μελέτησαν δεδομένα παρατήρησης του τηλεσκοπίου Kepler μέσω της ειδικής ιστοσελίδας Planet Hunters που έχει κατασκευάσει η NASA, ώστε «πολίτες» εθελοντές να μπορούν να τα μελετήσουν και να συμβάλλουν και αυτοί στην αστρονομική έρευνα.
Οι «πολίτες» ερευνητές μάλιστα έκαναν την ανακάλυψη εξετάζοντας τα δεδομένα της Planet Hunters όχι μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά «παραδοσιακά», με το ανθρώπινο «μάτι». Τα δεδομένα αφορούν στις διαφοροποιήσεις στο φως που εκπέμπει το άστρο του συστήματος όταν οι εξωπλανήτες περνούν από μπροστά τους, γεγονός που δεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος και τη σημασία της ανακάλυψης.
Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί ένα άστρο (HD 10180), γύρω από το οποίο κινούνται εννέα πλανήτες, καθώς και άλλο ένα πιο μακρινό (GJ 887C) που επίσης μπορεί να έχει επτά εξωπλανήτες.

Πηγή: econews.gr
 http://arouraios.gr/2013/10/anakalufthhke-susthma-me-epta-exoplanites/#sthash.Fzbn78lq.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...