Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τράπεζες βλαστοκυττάρων «θα γίνουν η σύγχρονη κιβωτός του Νώε»

Ο λευκός ρινόκερος και ένα είδος αφρικανικού πιθήκου είναι τα πρώτα είδη ζώων τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα που... αξιοποιεί τις προόδους της σύγχρονης βιολογίας για την εξασφάλιση της επιβίωσης των υπό εξαφάνιση ζώων.

Βρετανοί ερευνητές απομόνωσαν κύτταρα από το δέρμα των δύο ειδών ζώων και στη συνέχεια πέτυχαν τον επαναπρογραμματισμό τους σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Η μελλοντική μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε ωοκύτταρα και σπερματοκύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία εμβρύων που, κυοφορούμενα από θετές μητέρες, θα αύξαναν τους πληθυσμούς των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι περιέγραψαν τον πειραματισμό τους στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Nature Methods, έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων (και ειδικότερα όσων προκύπτουν από τον επαναπρογραμματισμό σωματικών κυττάρων) είναι περιορισμένες προς το παρόν. Ωστόσο, η πρόσφατη επιτυχία Ιαπώνων επιστημόνων να δημιουργήσουν λειτουργικά σπερματοζωάρια (από τα οποία γεννήθηκαν απόγονοι), ενισχύει τις ελπίδες των ερευνητών για μελλοντική χρήση των βλαστοκυττάρων που τώρα δημιουργούν.

Εφόσον καταστεί δυνατή, η προσέγγιση των Βρετανών ερευνητών πλεονεκτεί σε σχέση με την κλωνοποίηση η οποία επίσης έχει προταθεί ως μέθοδος πολλαπλασιασμού των υπό εξαφάνιση ζώων. Η υπεροχή της εν λόγου στρατηγικής έγκειται στο γεγονός ότι οι απόγονοι (αν και όταν υπάρξουν…) θα είναι κανονικοί (αφού θα έχουν προκύψει από τη σύντηξη ωαρίου-σπερματοζωαρίου) και δεν θα διαθέτουν όλοι το ίδιο γενετικό υλικό (όπως θα συνέβαινε με τους κλωνοποιημένους).

Παρά το εντυπωσιακό του επιτεύγματος (ο επαναπρογραμματισμός σωματικών κυττάρων, και μάλιστα ειδών που δεν είναι συνήθη στα ερευνητικά εργαστήρια, είναι δύσκολη υπόθεση), δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η αποφυγή κατακερματισμού των οικοσυστημάτων, η απαγόρευση του κυνηγιού και άλλα ανάλογα μέτρα θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά στη διάσωση της άγριας ζωής.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_1870.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...