• Συλλεκτικά Κέρματα

  • Koula News

  • Pixwords Λύσεις

  • 250+ Flash Games

  • PixWords Scenes Λύσεις

  • 12 Ελληνικά Torrent Sites 2016

  • Γεωπονικά Θέματα!

  • PicWords Λύσεις

  • ΛεξοΜανία Λύσεις

  • Slice Words Λύσεις

  • Me1matia Channel

  • Apache OpenOffice 4.1.7

Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ορνιθολογική: Αιολικό πάρκο απειλεί τον γυπαετό στην Κρήτη


Νεοσσός γυπαετού γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια.
Η χαρμόσυνη αυτή είδηση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών προστασίας του είδους, τόσο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όσο και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο γυπαετός είναι Κρισίμως Κινδυνεύον είδος σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, με έξι μόνο ζευγάρια στην ελληνική Επικράτεια, όλα στην Κρήτη, που αποτελούν και τα μοναδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των Γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.
Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο Γυπαετός και το Όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις Όρνιων (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.
Η Ορνιθολογική έχει εγκαίρως καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τους ενεργειακούς της στόχους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με τη προστασία της βιοποικιλότητας. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση, επιτρέποντας την εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Εκτός της καταστροφής της βιοποικιλότητας όμως, η επιλογή αυτή είναι έντονα αμφισβητήσιμη και όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη.
«Η Ορνιθολογική καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την – από το 2010 – ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Πηγή : http://www.econews.gr/
http://www.tnsite.gr/2011/06/blog-post_4644.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...