Περίπου 20 λεπτά αφότου πιείτε ένα κουτάκι αναψυκτικό, ο οργανισμός σας κατακλύζεται από ένα κύμα ενέργειας καθώς έχετε πάρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, δηλαδή 8 με 10 κουταλάκια ζάχαρη. Επί της ουσίας, μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού φθάνει και περισσεύει για να καλυφτούν οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που ήπιατε το αναψυκτικό!
Όμως με την πάροδο του χρόνου, ένα με δύο αναψυκτικά την ημέρα αρχίζουν και επηρεάζουν όλα τα ζωτικά όργανα. Ενδεικτικά:
Εγκέφαλος: Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να
επηρεάζει πολλές νευρολογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα εκείνες που
εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ανάμνησης. Μια μελέτη
που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience έδειξε ότι η υπερβολική
κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας
που είναι γνωστή ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Όταν τα
επίπεδα αυτής της ουσίας είναι μειωμένα, οι καθημερινές εργασίες, όπως η
γνωστική μάθηση και ο σχηματισμός νέας μνήμης, γίνονται πολύ πιο
δύσκολες.Οι περισσότερες τροφές περιέχουν ζάχαρη, οπότε η κατανάλωση ενός και μόνο αναψυκτικού φθάνει για να…. «καραμελώσουν» τα όργανα σας.
Καρδιά: Το 2012, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν πιο πολλά ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ορισμένων δυσμενών μεταβολών στα λιπίδια, σε φλεγμονώδεις παράγοντες και στην λεπτίνη.
Πνεύμονες: Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα αναψυκτικά πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει άσθμα ή ΧΑΠ.
Δόντια: Κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοριακό επίπεδο με βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργώντας ένα οξύ ως παράγωγο αυτής της αντίδρασης. Αυτό το οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βακτηριακή πλάκα που προκαλεί τερηδόνα. Τα αναψυκτικά μειώνουν επίσης το pΗ του σάλιου, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την οδοντική διάβρωση. Και σε αντίθεση με όσα, ίσως νομίζετε, τα αναψυκτικά «διαίτης» δεν αποτελούν εξαίρεση.
http://www.trelokouneli.gr/antio-mnimi-kardia-pnevmones-ke-igii-dontia-to-sok-pou-patheni-to-soma-sas-me-ena-koutaki-anapsiktiko/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...