11ο συνέδριο PharmaPoint, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης μας, εντοπίστηκε ιατρός ΙΚΑ της Αττικής να έχει γράψει 2200 συνταγές αξίας 320.000 ευρώ σε 20 εργάσιμες μέρες, εξωπραγματικά μεγέθη τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνταγών όσο και την αξία.
Μάλιστα, επειδή ανθρώπινο χέρι είναι μάλλον αδύνατο να έχει υπογράψει τόσες συνταγές σε αυτό το διάσημα (σσ: που πιθανόν να συνιστά και παγκόσμιο ρεκόρ συνταγογράφησης), ο κ. Βουδούρης είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν συνεργεία(!) που συνδράμουν στο σκανδαλώδες έργο των εν λόγω ιατρών. Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε ότι τέτοια φαινόμενα θα πατάσσονται στη ρίζα τους, σημειώνοντας ότι με τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας συνταγών έχουν εξοικονομηθεί, σε ένα χρόνο, 140 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος του φαρμάκου θα είναι προκαθορισμένη, ανάλογα με το νόσημα, και όχι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κατά το δοκούν του κάθε ιατρού». Παράλληλα, είπε ότι θα επανέλθει στην ατζέντα το θέμα της συνταγογράφησης μόνο με τη δραστική ουσία, εισπράττοντας πάντως την έντονη δυσπιστία του ακροατηρίου, ενώ ανέφερε ότι στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να διαπραγματεύεται τις τιμές των 150 φαρμάκων που διαμορφώνουν το 80% του τζίρου, αφήνοντας ελεύθερα στην αγορά τα 6300 υπόλοιπα φάρμακα. Διαβεβαίωσε δε ότι ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός φορέας θα συνεχίσει να συνάπτει συλλογικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς, οι οποίες συμβάσεις θα περιλαμβάνουν προσαρτήματα ατομικών συμβάσεων που θα περιορίζονται σε πειθαρχικά θέματα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης έθεσε κόκκινη γραμμή στη συνέπεια που θα πρέπει να έχει στις πληρωμές ο ΕΟΠΥΥ και προειδοποίησε ότι ο φαρμακευτικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την επέκταση των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ πέραν αυτών που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί έρευνα σε επεξεργασμένα στοιχεία από τζίρους φαρμακείων, σύμφωνα με την οποία κύκλωμα καρπούται το 5% της ετήσιας ασφαλιστικής δαπάνης(συνολικά 3,4 δισ. ευρώ).
Κατά τη δική του εισήγηση ο πρόεδρος του ΟΣΦΕ, Ανδρέας Γαλανόπουλος, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την κάθετη πτώση του τζίρου στη λιανική αγορά φαρμάκου, σε 4,5-4,7 δισ. ευρώ το 2010, από 8,5 δισ. το 2009, είπε ότι η προωθούμενη διείσδυση του ΟΣΦΕ στην αγορά με private label φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να αποτελέσει το σωσίβιο των συνεταιρισμένων φαρμακείων και κάλεσε τους φαρμακοποιούς να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέρασαν οι εποχές που «ακόμα και πιο ανεπαρκής από εμάς έβγαζε λεφτά».
voria.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...