Σε έκθεση προς την αλβανική κυβέρνηση που στάλθηκε πριν δυο ημέρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί τη χώρα ότι η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την Αλβανία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι κίνδυνοι ελλοχεύουν από το γεγονός ότι η Αλβανία έχει εμπορικές, τραπεζικές και εργασιακές σχέσεις με Ελλάδα και Ιταλία. Ο κάθε κραδασμός στο τραπεζικό σύστημα των ανωτέρω χωρών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Αλβανία, σημειώνεται στην έκθεση.Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι η μη ξόφληση των δανείων από τους δανειολήπτες, από 3% πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη, έφτασε τώρα το 18%, ξεπερνώντας κατά 6 μονάδες το επιτρεπτό όριο.
Το ΔΝΤ καλεί την αλβανική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό χρέος ζητώντας την μείωσή του κατά 20% από το 60% συνολικά.
Απαιτεί όχι σποραδική μείωση των εξόδων στον δημόσιο τομέα, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προοπτικής.
Αναφέρει ως επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση μισθών και συντάξεων την στιγμή που έχει μειωθεί το ποσοστό συγκέντρωσης χρημάτων από τους φόρους.
Άμεση ήταν η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε δήλωσε σχετικά: «Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε η αλβανική οικονομία να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο, ή διόλου από τις εξελίξεις στην περιοχή, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάμιξη της οικονομίας των γειτονικών χωρών στην αλβανική οικονομία».
Αναφερόμενος στον κίνδυνο των τραπεζών είπε: «Οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Αλβανίας και είναι σε καλή οικονομική κατάσταση».
Ο Αλβανός αξιωματούχος είπε ότι υπήρξε αύξηση των εσόδων στη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από την πολιτική της αύξησης μισθών και συντάξεων.
http://tnsite.g
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...