Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Πτώση βάσεων έφερε η κατάργηση του «10», ακόμη και με... λευκή κόλλα σε ΤΕΙ


Επιτυχόντες ακόμα και με βαθμό κάτω της μονάδας εφέτος...
Επιτυχόντες ακόμα και με βαθμό κάτω της μονάδας εφέτος... (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του «10» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών.

Η κατάργηση της βάσης του «10» επέφερε ανεξέλεγκτη πτώση τις βάσεις ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ, κυρίως αυτών που βρίσκονται στην περιφέρεια και πέρυσι είχαν κενές θέσεις.

Ακόμη και με μέσον όρο βαθμολογίας 0,9 έχουν εισαχθεί υποψήφιοι σε τμήματα των ΤΕΙ, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Η εικόνα των βάσεων στα ΤΕΙ είναι αποκαρδιωτική. Σε 102 τμήματα υποψήφιοι εισάγονται με βαθμούς κάτων από τη βάση, ενώ σε δύο από αυτά με μέσον όρο βαθμολογίας λιγότερο από τη μονάδα...

Συγκεκριμένα, με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9 εισάγονται υποψήφιοι στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας στην Κοζάνη και με 0,91 στο το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ίδιου ΤΕΙ.

Επίσης, με βαθμό κάτω του... 2 υποψήφιοι εισάγονται στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα, στο Τμήμα Βιολογικών και Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, , στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι.

Την ίδια ώρα, στα ΑΕΙ παρατηρείται καθολική πτώση στα Πολυτεχνεία και τα Παιδαγωγικά και σε 28 σχολές υποψήφιοι εισάγονται με βαθμό κάτω από τη βάση.

«Η κατάργηση της βάσης του 10 αποδεικνύεται -από τα σημερινά αποτελέσματα- ότι απαξιώνει πλήρως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα είναι θλιβερά και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Η εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων, με υποψηφίους να εισάγονται σε ανώτατες σχολές με λευκές κόλλες, συνιστά το χαμηλότερο ρεκόρ από καταβολής του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων», πρόσθεσε η κα Βόζεμπεργκ.

Η εικόνα των βάσεων αποτελεί ήδη «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των Πανελλήνιων.

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπαν, οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

Ο κ. Πανάρετος τόνισε ότι η φετινή διαδικασία των Πανελλήνιων ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.  Διευκρίνισε ότι παρά την κατάργηση του «10», έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.

Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε, ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα Ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.

Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

«Δεν υπάρχει αξιόπιστη μεταλυκειακή βαθμίδα» είπε ο κ. Πανάρετος και πρόσθεσε: «Με το απολυτήριο λυκείου έχει δικαίωμα ένα παιδί να πάει στη Σχολή Ανθυποπυραγών και εκεί η ίδια η σχολή έχει όλα τα περιθώρια και οι καθηγητές της να κρίνουν εάν μπορεί να υποστηριχθεί για να συνεχίσει ή εάν δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον πρώτο χρόνο».

Η κα Διαμαντοπούλου σχετικά είπε ότι, διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε, να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...