Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Το καλά κρυμμένο μυστικό στο υπέδαφος του Αφγανιστάν

Τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και λίθιου που υπάρχουν στο υπέδαφος του Αφγανιστάν υπολογίστηκε τότε, ότι ξεπερνούν σε αξία το 1 τρισεκατομμύρια δολλάρια.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2010, εκείνη την εποχή η οικονομία του Αφγανιστάν βασιζόταν στην παραγωγή οπίου.

Αλλά δεν είναι εκεί το "ψωμί" της υπόθεσης.

Γιατί ακόμη και σήμερα εκεί βασίζεται. Το καλά κρυμμένο μυστικό στο υπέδαφος του Αφγανιστάν είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο κοίτασμα υλικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία κάθε ηλεκτρονικής συσκευής. Και που Αμερική και Ευρώπη εισάγουν σε ποσοστά άνω του 90%.

Τότε οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για την θέση της Κίνας και τη διάθεσή της να εκμεταλλευτεί την περιοχή. Οι οποίες προφανώς και επιβεβαιώθηκαν μια μέρα μετά την «πτώση» της Καμπούλ, μέσω δημοσιεύματος της  κινεζικών συμφερόντων Global Times που αναφέρει  το ενδιαφέρον της Κίνας στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Ήδη από τις 28 Ιουλίου, μέρες πριν την προέλαση των Ταλιμπάν, ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήθηκε με τον Mullah Abdul Ghani Baradar, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Wang, «οι Ταλιμπάν είναι σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν και πρόκειται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ειρήνευση στην περιοχή αλλά και στην ανοικοδόμησή της».

Από την πλευρά του ο Baradar εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας ενώ υποσχέθηκε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν το κατάλληλο έδαφος για τις κινεζικές επενδύσεις.

Και για όποιον δεν κατάλαβε:

Το υπέδαφος του Αφγανιστάν σύμφωνα με υπολογισμούς κρύβει εκατομμύρια τόνους χαλκού, 2.2 δισεκατομμύρια τόνους σιδήρου και 1.4 εκατομμύρια τόνους από στοιχεία όπως το λίθιο και άλλα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, δίσκους Η/Υ αλλά και στις μπαταρίες που τροφοδοτούν σχεδόν κάθε σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή αλλά και τα νέας τεχνολογίας υποβρύχια.

Κι εδώ να κλείσουμε με το ότι το 2019, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αυτού του τύπου τις πρώτες ύλες σε ποσοστό 80% από την Κίνα, ενώ η Ευρώπη αγοράζει σε ποσοστό 98% από την Κίνα

Οι αμερικανοί γεωλόγοι ήδη από το 2010 μιλούσαν για πλούτο κοιτασμάτων σιδήρου και χαλκού που θα μπορούσε να καταστήσει το Αφγανιστάν τον μεγαλύτερο παραγωγό στην αγορά.

Παράλληλα, στις τότε μελέτες του Πενταγώνου στο δυτικό Αφγανιστάν και κυρίως στην επαρχία του Ghazni υπολογίζεται ότι υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα του πλανήτη σε λίθιο.  Πολύ μεγαλύτερο από της Βολιβίας.

*Πηγές:

https://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html

https://www.nytimes.com/2011/12/07/world/asia/afghanistan-bids-open-for-mining-in-areas-rich-in-gold-and-copper.html

https://www.theweek.in/news/world/2021/08/16/cpec-rare-earths-with-us-out-china-set-to-scale-up-ambitionsafghanistan.html?

https://www.2020mag.gr/themata/2252-afganistan-einai-to-lithio-kai-o-kapitalismos-ilithie

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ προσπαθείτε να μην βρίζετε στα σχόλια και να μην θίγετε ονομαστικά πρόσωπα,κάνουμε πάντα έναν έλεγχο, ώστε να μην π.χ κατηγορούνται άδικα πρόσωπα.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, ούτε φυσικά και να τα καταργήσουμε, γιατί δεν γουστάρουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...