Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Οι κίνδυνοι για τους εμβολιασμένους και τι δεν γνωρίζει η επιστήμη


 Αντικρουόμενες εκθέσεις και έλλειψη στοιχείων προβληματίζουν τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και ποια τα ερωτήματα. Η μετάλλαξη Δέλτα και οι ενισχυτικές δόσεις.

 

 

Εμβολιασμένοι φαίνεται να μολύνονται από κορωνοϊό με ρυθμούς που προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο δεν είναι γνωστό επακριβώς πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, ούτε σε ποιο βαθμό μεταδίδουν και οι ίδιοι τον ιό, επισημαίνει το Bloomberg.

Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι ο εμβολιασμός προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι του ιού, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια απ’ όσο ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Υπάρχει έλλειψη επιστημονικών μελετών με χειροπιαστές απαντήσεις και αυτό δημιουργεί προβλήματα, τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια βασισμένες σε διάσπαρτα δεδομένα.

Αντί για απαντήσεις, σημειώνει το πρακτορείο, υπάρχει μια σειρά μελετών που δίνουν διαφορετική εικόνα για τις μολύνσεις σε εμβολιασμένους. Στις μεταβλητές περιλαμβάνεται το πότε και πώς διεξάγονται, που είναι παρούσα η μετάλλαξη Δέλτα, σε τι ποσοστά έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, ακόμα και το ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες. Ολα αυτά κάνουν δύσκολες τις συγκρίσεις.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε περισσότερες μολύνσεις εμβολιασμένων πλέον», δηλώνει η Monica Gandhi ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Ολοι ξέρουμε κάποιον. Δεν έχουμε όμως σοβαρά κλινικά δεδομένα».

Μια από τις πλέον γνωστές εξάρσεις μεταξύ εμβολιασμένων καταγράφηκε σε μια παραλιακή πόλη, το Provincetown της Μασαχουσέτης, καθώς εκατοντάδες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη συγκεντρώθηκαν και χόρεψαν σε πάρτι που έγιναν σε σπίτια με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4η Ιουλίου). Περίπου τα τρία τέταρτα των 469 μολύνσεων ήταν μεταξύ εμβολιασμένων.

Οι συγγραφείς μελέτης του CDC για την υπόθεση υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιθανό να μεταδίδουν τον κορωνοϊό όπως και οι ανεμβολίαστοι. Ακόμα και αν είναι έτσι, επεσήμαναν, καθώς όλο και περισσότεροι εμβολιάζονται είναι φυσικό να αντιστοιχεί σε αυτούς μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων και μια και μόνο μελέτη δεν είναι αρκετή για να βγουν συμπεράσματα. Το γεγονός πάντως οδήγησε το CDC να αντιστρέψει την σύσταση που είχε κάνει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα και να ζητήσει και από τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε συγκεκριμένα σημεία.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες στο παραπάνω ξέσπασμα μπορεί να έκαναν τα πράγματα ιδιαίτερα άσχημα. Υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους, βροχή και ανάμειξη ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα εμβολιασμών.

Μια νεότερη, μεγαλύτερη μελέτη του CDC για τις μολύνσεις στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι οι μολύνσεις μεταξύ εμβολιασμένων αυξάνονταν συνεχώς από το Μάιο και έφτασαν σε σχεδόν 4% στα μέσα Ιουλίου. Οι συντάκτες της όμως προειδοποιούν ότι μπορεί παράγοντες όπως η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και η μετάλλαξη Δέλτα να έπαιξαν ρόλο στα αποτελέσματα.

Ερευνες στο Ισραήλ φαίνεται να στηρίζουν την ιδέα ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση φθίνει μήνες αφότου γίνει ο εμβολιασμός και πιο πρόσφατα ότι οι μολύνσεις εμβολιασμένων μπορεί εν τέλει να οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών. Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και οι σοβαρές νοσηλείες μεταξύ εμβολιασμένων σπάνιες, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζουν όσους πιστεύουν ότι μπορεί τους επόμενους μήνες να χρειαστούν κάποιοι ενισχυτικές δόσεις.

Μελέτες και δεδομένα από κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έδειξαν επίσης αύξηση με τον καιρό των μολύνσεων μεταξύ εμβολιασμένων. Με τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως, να κυριαρχεί, είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται η ανοσία σε κάποια μετάλλαξη ή αν οι εμβολιασμοί δεν είναι αποτελεσματικοί έναντι της Δέλτα. Θα μπορούσαν να ισχύουν και τα δυο. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των εμβολιασμένων μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας, καθώς αρκετοί ξεκίνησαν να συναθροίζονται, να ταξιδεύουν και να συναντώνται σε κλειστούς χώρους.

Υπάρχουν πάντως, κάποια δεδομένα που είναι σε μεγάλο βαθμό εμπεριστατωμένα, τονίζει το Bloomberg. Οι εμβολιασμένοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο, πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστούν διασωλήνωση και πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια προσφέρουν σημαντική προστασία.

 

Ως ένα βαθμό, οι μολύνσεις εμβολιασμένων είναι αναμενόμενες. Σε κλινικές δοκιμές κανένα εμβόλιο δεν ήταν 100% αποτελεσματικό, ακόμα και στα καλύτερα αυτό δεν συμβαίνει. Οσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μολύνσεις εμβολιασμένων. Είναι επίσης κοινό κάποιες πτυχές της ανοσίας έναντι ενός ιού να μειώνεται με το χρόνο.

Προς ώρας, καταλήγει το πρακτορείο, υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.

 

Δημοσιεύθηκε: 29 Αυγούστου 2021 - 08:26

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2093956/oi-kindynoi-gia-toys-emvoliasmenoys-kai-ti-den-gno.html

 

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Το καλά κρυμμένο μυστικό στο υπέδαφος του Αφγανιστάν

Τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και λίθιου που υπάρχουν στο υπέδαφος του Αφγανιστάν υπολογίστηκε τότε, ότι ξεπερνούν σε αξία το 1 τρισεκατομμύρια δολλάρια.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2010, εκείνη την εποχή η οικονομία του Αφγανιστάν βασιζόταν στην παραγωγή οπίου.

Αλλά δεν είναι εκεί το "ψωμί" της υπόθεσης.

Γιατί ακόμη και σήμερα εκεί βασίζεται. Το καλά κρυμμένο μυστικό στο υπέδαφος του Αφγανιστάν είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο κοίτασμα υλικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία κάθε ηλεκτρονικής συσκευής. Και που Αμερική και Ευρώπη εισάγουν σε ποσοστά άνω του 90%.

Τότε οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για την θέση της Κίνας και τη διάθεσή της να εκμεταλλευτεί την περιοχή. Οι οποίες προφανώς και επιβεβαιώθηκαν μια μέρα μετά την «πτώση» της Καμπούλ, μέσω δημοσιεύματος της  κινεζικών συμφερόντων Global Times που αναφέρει  το ενδιαφέρον της Κίνας στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Ήδη από τις 28 Ιουλίου, μέρες πριν την προέλαση των Ταλιμπάν, ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, συναντήθηκε με τον Mullah Abdul Ghani Baradar, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Wang, «οι Ταλιμπάν είναι σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν και πρόκειται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ειρήνευση στην περιοχή αλλά και στην ανοικοδόμησή της».

Από την πλευρά του ο Baradar εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας ενώ υποσχέθηκε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν το κατάλληλο έδαφος για τις κινεζικές επενδύσεις.

Και για όποιον δεν κατάλαβε:

Το υπέδαφος του Αφγανιστάν σύμφωνα με υπολογισμούς κρύβει εκατομμύρια τόνους χαλκού, 2.2 δισεκατομμύρια τόνους σιδήρου και 1.4 εκατομμύρια τόνους από στοιχεία όπως το λίθιο και άλλα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, δίσκους Η/Υ αλλά και στις μπαταρίες που τροφοδοτούν σχεδόν κάθε σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή αλλά και τα νέας τεχνολογίας υποβρύχια.

Κι εδώ να κλείσουμε με το ότι το 2019, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αυτού του τύπου τις πρώτες ύλες σε ποσοστό 80% από την Κίνα, ενώ η Ευρώπη αγοράζει σε ποσοστό 98% από την Κίνα

Οι αμερικανοί γεωλόγοι ήδη από το 2010 μιλούσαν για πλούτο κοιτασμάτων σιδήρου και χαλκού που θα μπορούσε να καταστήσει το Αφγανιστάν τον μεγαλύτερο παραγωγό στην αγορά.

Παράλληλα, στις τότε μελέτες του Πενταγώνου στο δυτικό Αφγανιστάν και κυρίως στην επαρχία του Ghazni υπολογίζεται ότι υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα του πλανήτη σε λίθιο.  Πολύ μεγαλύτερο από της Βολιβίας.

*Πηγές:

https://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html

https://www.nytimes.com/2011/12/07/world/asia/afghanistan-bids-open-for-mining-in-areas-rich-in-gold-and-copper.html

https://www.theweek.in/news/world/2021/08/16/cpec-rare-earths-with-us-out-china-set-to-scale-up-ambitionsafghanistan.html?

https://www.2020mag.gr/themata/2252-afganistan-einai-to-lithio-kai-o-kapitalismos-ilithie

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...