Σημαντική Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YouGreeks navigator

Η Ομάδα διαχείρισης του YouGreeks σας εύχεται ευτυχισμένο το 2019 !! Και σας ευχαριστεί για τις 51.190.967 Προβολές !


Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

LibreOffice 7.6.4 GREEK




To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας Ανοικτού Κώδικα, για διανομές GNU/Linux, Macintosh και Windows, η οποία σας παρέχει έξι (6) εφαρμογές, πλούσιες σε χαρακτηριστικά, για όλη την παραγωγή εγγράφων σας, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης των δεδομένων σας:

Ο Επεξεργαστής κειμένων Writer, το Υπολογιστικό φύλλο Calc, η εφαρμογή Παρουσίασης διαφανειών Impress, το πρόγραμμα Σχεδίασης / Ζωγραφικής Draw, το πρόγραμμα Διαχείρισης μαθηματικών τύπων και Υπολογισμών Math και, τέλος, η εφαρμογή Βάσης δεδομένων Base.

 

 

 

Παρέχονται δωρεάν Υποστήριξη  και Τεκμηρίωση, από την τεράστια και ενθουσιώδη κοινότητα χρηστών, από τους διάφορους συνεισφέροντες/contributors και, βέβαια, από τους ίδιους τους προγραμματιστές/developers. Ακόμα και εσείς, επίσης, μπορείτε να συμμετάσχετε!

Δείτε τι μπορεί να σας προσφέρει το LibreOffice

Για πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα «Document Foundation» ή τη σουΐτα γραφείου LibreOffice, παρακαλώ επισκεφθείτε :

Το Ίδρυμα «Document Foundation»

Wiki του Ιδρύματος «Document Foundation»

 

 DOWNLOAD LibreOffice 7.6.4

Στο χείλος του γκρεμού ο Mozilla Firefox



Ο web browser που κάποτε εκθρόνισε τον Internet Explorer δεν περνάει και την καλύτερη περίοδό του, καθώς το μερίδιό του παγκοσμίως αλλά και στις ΗΠΑ μειώνεται διαρκώς.

Οι διαχειριστές του οργανισμού Mozilla βεβαίως λένε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να σταματήσουν την ανάπτυξη του -πάλαι ποτέ δημοφιλέστατου- browser με σήμα την κόκκινη αλεπού, που αισίως έχει φτάσει στην έκδοση 120 (ο browser, όχι η αλεπού).

Ωστόσο, η ισχυρότατη θέση της Google μέσω του Android σε tablets και smartphones και μέσω του Chrome σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, περιορίζει όλο και περισσότερο το μερίδιο του Firefox.

Σύμφωνα με την Statcounter, το ποσοστό του Firefox είναι στην περιοχή του 3,2%, όταν το 2009 ήταν πάνω από 31%. Εκείνη την περίοδο, ο Chrome μόλις ξεκινούσε την πορεία του και ήταν στο 5% μαζί με τον Apple Safari. Πρώτα ο Chrome, τον Νοέμβριο του 2011 και ύστερα ο Safari το καλοκαίρι του 2014 ξεπέρασαν τον Firefox, ο οποίος παρά τις μικρές αυξομειώσεις δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία.

 

 

Αν η εικόνα με βάση την κατάσταση διεθνώς προκαλεί προβληματισμό, πού να δείτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την υπηρεσία που παρουσιάζει στοιχεία για την επισκεψιμότητα σε sites της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Firefox χρησιμοποιείται μόλις από το 2,2% των χρηστών. Οι οδηγίες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προβλέπουν ότι αν το ποσοστό κάποιου browser πέσει κάτω από το 2%, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν από τους σχεδιαστές των sites και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητα του Firefox.

Τι να πήγε όμως στραβά;

Ο οργανισμός Mozilla, που αναπτύσσει τον Firefox και άλλες open source εφαρμογές, δεν φαίνεται να έκανε κάπου λάθος. Ωστόσο είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην ταχεία ανάπτυξη της Google που δεν άφησε χαμένη κάθε ευκαιρία που της δόθηκε για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς των δικών της προϊόντων. Εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρο ότι το μερίδιο του Firefox θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία...

Πράγμα εξαιρετικά δυσάρεστο...

 

 https://m.deasy.gr/nea/c19162/Sto-xeilos-toy-gkremoy-o-Mozilla-Firefox.html

 

Web browsers: Νέα πτώση για τον Microsoft Edge – Κερδίζει κι άλλο έδαφος ο Safari


Ήρθε στη δημοσιότητα η νέα μηνιαία αναφορά της Statcounter για το μερίδιο που κατέχει ο κάθε web browser στην αγορά, με τον Google Chrome να παραμένει φυσικά με άνεση στην κορυφή τόσο στα desktops, όσο και στις mobile συσκευές, με ποσοστά 66.02% και 61.09% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα techgear.gr, στη δεύτερη θέση των δύο κατηγοριών βρίσκεται ο Apple Safari, ο οποίος κερδίζει διαρκώς μερίδιο φτάνοντας στο 12.79% στα desktops και στο 27.81% στα mobile, ενώ ο Microsoft Edge και ο Mozilla Firefox εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες (9.91% και 5.59% αντίστοιχα). Την 5αδα στα desktops κλείνει ο Opera browser με 4.02%, αλλά σημειώνοντας άνοδο.

Παρατηρούμε ότι ο Microsoft Edge δεν έχει καταφέρει να πείσει τους χρήστες να τον προτιμήσουν, παρά τις μεγάλες προσπάθειες προώθησης της Microsoft και την ενσωμάτωση των AI εργαλείων (Bing Chat, Bing Image Creator). Από την άλλη, η Opera κερδίζει ποσοστό χάριν στις δικές της AI προσθήκες.

 Στη mobile αγορά καταγράφεται μικρή πτώση στον Chrome browser και μικρή άνοδος στον Apple Safari, ενώ κλείνουν την πεντάδα οι Samsung Internet, Opera και UC Browser. 

 

 https://www.enikos.gr/technology/web-browsers-nea-ptosi-gia-ton-microsoft-edge-kerdizei-ki-allo-edafos-o-safari-simantiki-anodos-gia-to-opera/1977903/

 

Χάνουμε τον Firefox;


Μια κάπως ασαφής οδηγία για τους προγραμματιστές κυβερνητικών ιστότοπων των ΗΠΑ μπορεί να επιταχύνει την πτώση του προγράμματος περιήγησης Firefox της Mozilla.

Υπάρχουν ήδη πολλοί μεγάλοι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, των οποίων οι ιστότοποι δεν διαθέτουν κατάλληλη υποστήριξη για τον Firefox. Αυτό θα μπορούσε να γίνει χειρότερο στο εγγύς μέλλον

Το σύστημα σχεδίασης ιστοσελίδων των ΗΠΑ (USWDS από το U.S. Web Design System) παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο προτύπων που καθοδηγούν όσους κατασκευάζουν τους αμέτρητους ιστότοπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η τεκμηρίωσή του για τους προγραμματιστές αναφέρει τον “κανόνα του 2%”.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι το USWDS υποστηρίζει επίσημα οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης που η χρήση του είναι στο 2%, όπως καταγράφεται από το “analytics.usa.gov.”

Το μερίδιο αγοράς του Firefox ήταν 2,2%, για τις προηγούμενες ενενήντα ημέρες.

 

 

Και λοιπόν; μπορεί να αναρωτιέστε. “Αυτό ισχύει μόνο για τους web developers των ΗΠΑ. Δεν επηρεάζει άλλους προγραμματιστές.”

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να τους επηρεάσει όλους. Ας δούμε πως μπορεί να ξεκινήσει:

1. Μόλις ο Firefox πέσει κάτω από το όριο του 2% στα analytics της κυβέρνησης, το USWDS θα δώσει οδηγία στους κυβερνητικούς προγραμματιστές ότι δεν χρειάζεται να υποστηρίζουν πλέον τον Firefox.

2. Όταν διαδοθεί το μήνυμα, θα εξαπλωθεί γρήγορα όχι μόνο στην κοινότητα προγραμματιστών front-end αλλά και στα εταιρικά τμήματα IT για τα οποία εργάζονται ορισμένοι web developers. Πολλές εταιρείες κάνουν πολλές συναλλαγές με την κυβέρνηση και έτσι ό,τι κάνει η κυβέρνηση θα επηρεάσει και αυτό που κάνουν οι εταιρείες.

3. Οι εταιρείες θα δουν αυτή την αλλαγή σαν ευκαιρία για μείωση του κόστους προγραμματισμού και των χρόνων παράδοσης, καθώς θα παρέχει μια πολύ καλή δικαιολογία για την μη πραγματοποίηση ορισμένων δοκιμών (και σε σπάνιες περιπτώσεις, συγκεκριμένη κωδικοποίηση) από τη ροή των εργασιών ανάπτυξης.

Ευελπιστώ ότι τα ποσοστά υιοθέτησης του browser της Mozilla, θα ανέβουν κατακόρυφα το 2024. Είναι ο browser που χρησιμοποιώ χρόνια και δεν θα ήθελα να τον χάσω.

Browser Share
Chrome 49%
Safari 34.8%
Edge 8.4%
Firefox 2.2%
Safari (in-app) 1.9%
Samsung Internet 1.6%
Android Webview 1%
Other 1% 

 

 

https://iguru.gr/chanoume-ton-firefox/

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Πέθανε ο γεωπόνος που έφερε το ακτινίδιο

 

 


Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη σε ό,τι αφορά την παραγωγή του ακτινίδιου. Βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία. Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (2021-2022) σε 12.568 εκτάρια παρήχθησαν 315.477 τόνοι ακτινιδίων, εκ των οποίων 127.930 τόνοι εξήχθησαν. Το ακτινίδιο άλλαξε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημά τους.

Ομως, κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο το εξωτικό φρούτο έφτασε στην Ελλάδα και κυρίως πώς έλαβε το όνομά του. Ολα οφείλονται στην παρατηρητικότητα και το όραμα ενός στελέχους της Διεύθυνσης Γεωργίας της Πιερίας. Ο Τάσος Μίχος ήταν ο «νονός» και ο άνθρωπος που έφερε το ακτινίδιο στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες άφησε -πλήρης ημερών- την τελευταία του πνοή, έχοντας όμως αφήσει το στίγμα του στην ελληνική γεωργία.

 

 

Η ζωή του μοιάζει με κινηματογραφική ταινία. Γεννήθηκε το 1929 στην Κορησό Καστοριάς. Το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ξεκίνησε για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Κρατώντας μόνο μία… κουβέρτα, επιβιβάστηκε σε όχημα φορτωμένο με τρόφιμα και έχοντας ως συνοδεία… τεθωρακισμένα, έφτασε στη συμπρωτεύουσα. Αν και στο σχολείο ήταν ο καλύτερος στα Μαθηματικά, τελικά αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για τη Γεωπονική. Μέσα στα επόμενα χρόνια κέρδισε δύο υποτροφίες, μία στη Φλωρεντία και μία στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διορίστηκε γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργίας Πιερίας. Μία μέρα -στα τέλη της δεκαετίας του ’60- έπεσε στα χέρια του ένα ξενόγλωσσο αγροτικό περιοδικό.

 

 


 

«Το έλεγαν “L’Arboriculture Fruitière” και ανέφερε ότι στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει ένα δέντρο το οποίο καλλιεργείται σε περιοχές όπου ευδοκιμούν ο αραβόσιτος, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια. Και λέω: “Αυτές τις συνθήκες τις έχουμε εμείς”», δήλωσε πέρυσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο istorima.org. Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Τάσος Μίχος επικοινώνησε με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και σύντομα βρέθηκε με δέκα δέντρα ακτινίδιου στα χέρια του. Όμως, το δέντρο έπρεπε να λάβει και μία ελληνική ονομασία. Στα αγγλικά αποκαλείται kiwi, από ένα εξωτικό πουλί που ζει στη Νέα Ζηλανδία και μοιάζει με το… ακτινίδιο. «Το ακτινίδιο είναι δικό μου όνομα. Εγώ είμαι ο “νονός”. Διότι, αν το κόψεις στη μέση, φαίνεται ένα σχήμα μίας ρόδας ποδηλάτου και οι ακτίνες της. Ενώ το επίσημο όνομά του είναι kiwi, στην Ελλάδα το “βάφτισα” ακτινίδιο. Έτσι βγήκε το όνομα», είχε δηλώσει γεμάτος περηφάνια.

 

 

 


 

 Η καλλιέργεια του ακτινίδιου γνώρισε -και εξακολουθεί να γνωρίζει- μεγάλη άνθηση στην Πιερία, τη Δυτική Ελλάδα και γενικότερα σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά υγρασίας. «Αρχικά, τα βάλαμε στον Σβορώνο Πιερίας, επειδή διάβασα ότι οι εδαφο-κλιματικές συνθήκες είναι σχεδόν όμοιες με της Νέας Ζηλανδίας. Δεν τα φυτέψαμε. Τα δώσαμε σε δύο φυτώρια που εφάρμοζαν τη μέθοδο της υδρονέφωσης. Και από κει και πέρα πλέον τη μεταδώσαμε, όχι μόνο στην Κατερίνη, που γέμισε η περιοχή, αλλά και σε όλη τη χώρα, ιδίως στη Δυτική Ελλάδα», είχε πει.

 

Το ελληνικό ακτινίδιο άρχισε να κατακτά τη διεθνή αγορά, οι εξαγωγές πήγαιναν από το καλό στο… καλύτερο και χιλιάδες γεωργοί στράφηκαν στην καλλιέργειά του. Η αναγνώριση στο πρόσωπό του ήταν σημαντική. «Ένας οδηγός του Οργανισμού Βάμβακος μου είχε πει: “Κύριε Μίχο, με το ακτινίδιο παντρέψαμε κορίτσια, χτίσαμε σπίτια. Να ’σαι καλά!”. Αυτή ήταν η καλύτερη αναγνώριση», είχε δηλώσει στο istorima.org.

 

 https://eleftherostypos.gr/ellada/pethane-o-geoponos-pou-efere-to-aktinidio

https://stegitis.blogspot.com/2023/04/blog-post.html

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

ΑΣΕΠ: 76.799 υποψήφιοι συμμετείχαν στο Γραπτό Διαγωνισμό

 


Στο 71% έφτασε η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  2Γ/2022), του ΑΣΕΠ  που πραγματοποίηθηκε χθες.

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού (Κ.Ε.Δ.) “η γραπτή εξέταση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών σε συνολικά πεντακόσια είκοσι επτά (527) Εξεταστικά Κέντρα, κατανεμημένα σε σαράντα τέσσερις (44) Περιφερειακές Ενοτήτες.

Προσήλθαν για να εξεταστούν 76.799 υποψήφιοι (ποσοστό συμμετοχής 71%).

 Αναλυτικότερα, η προσέλευση των υποψηφίων έχει ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ     ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ     ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΕ                                 54.915                      70%
ΤΕ                                  21.884                      73%

Τα θέματα της γραπτής εξέτασης και οι απαντήσεις αυτών θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) εντός των προσεχών ημερών

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για  διαδικασία κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4765/2021 (πρώτο στάδιο) (Φ.Ε.Κ. 75/ τ. ΑΣΕΠ/21.11.2022).


Η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της χθεσινής διαδικασίας του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του ΑΣΕΠ που επί τρεις και πλέον μήνες έδωσαν έναν καθημερινό αγώνα σε επταήμερη βάση για την επιτυχή διεξαγωγή μιας διαδικασίας με υψηλές οργανωτικές απαιτήσεις και προκλήσεις. Τον αγώνα αυτό συνεχίζουν από σήμερα για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Αυτονόητες είναι και οι ευχαριστίες προς το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή.

 

 

Γίνομαι δέκτης παραπόνων υποψηφίων για προβλήματα και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά την αναπαραγωγή των θεμάτων σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, μολονότι αυτά απεστάλησαν
στα σχολεία με απόλυτη χρονική συνέπεια. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού και εγώ θα τα μελετήσουμε με τη δέουσα προσοχή μόλις σχηματίσουμε πλήρη εικόνα από τις αναφορές των

Προέδρων των εξεταστικών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι μετά την ολοκλήρωση έκδοσης των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσουμε, όπως πάντα πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μια διαδικασία αξιολόγησης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε ό,τι με αφορά, πιστεύω σταθερά στην ανάγκη μιας γραπτής διαγωνιστικής διαδικασίας που θα στραφεί ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση των δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει
συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση του τρόπου διεξαγωγής της διαδικασίας αυτής, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεχώς εξελισσόμενη σχετική τεχνολογία.

 

 https://www.aftodioikisi.gr/proslipseis/asep-76-799-ypopsifioi-symmeteichan-sto-grapto-diagonismo/

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Επίσημο: Τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας της ΔΥΠΑ


 Την παράταση των συμβάσεων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 25.000 θέσεων κατά 4 μήνες, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας

 

 

Την παράταση των συμβάσεων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 25.000 θέσεων κατά 4 μήνες, το οποίο γίνεται μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού έκανε αναφορά στη μη εξάντληση του προϋπολογισμού του Προγράμματος, τόνισε, «Θέλω να κάνω μία ανακοίνωση, θα δοθεί 4μηνη παράταση στην Κοινωφελή Εργασία, κι αυτό είναι επίσημο», μιλώντας το πρωί του Σαββάτου, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το Νοέμβριο, ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με βάση τους διαθέσιμους πόρους.

Την περίοδο της πανδημίας τα εν λόγω προγράμματα στήριξαν τις Περιφέρειες και τους Δήμους μέσα από την απασχόληση 36.000 πολιτών, ενώ φέτος ξεκίνησε νέο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό κάλυψης 25.000 ωφελουμένων, χάρη στο οποίο οι ωφελούμενοι, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, προσφέρουν εργασία σε Περιφέρειες και Δήμους.

Έτσι, το πρόγραμμα που έληγε αυτό το διάστημα θα παραταθεί για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι μπήκαν στο πρόγραμμα από τα τέλη Ιουνίου και μετά και έτσι οι συμβάσεις τους θα ξεκινήσουν να λήγουν από τον Ιανουάριο 2023 και μετά.

 

 

Γι’ αυτό από πλευράς ΚΕΔΕ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, η έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί είτε η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας είτε η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, είτε ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες,  αναφέρει η ΚΕΔΕ

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι μπήκαν στο πρόγραμμα από τα τέλη Ιουνίου και μετά και έτσι οι συμβάσεις τους θα ξεκινήσουν να λήγουν από τον Ιανουάριο 2023 και μετά.

Παράλληλα, το πρόγραμμα προσφέρει αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Συνολικά απασχολούνται σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  • Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)
  • Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)
  • Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)
  • Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %).

Η Δράση της Κατάρτισης είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους ηλικίας έως και 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω είναι προαιρετική.

Περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες, ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει o ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης.

Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι τα κάτωθι:

Θεματικά αντικείμενα

1. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (1ο επίπεδο)
2. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (2ο επίπεδο)
3. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (3ο επίπεδο)
4. Γραμματειακή υποστήριξη
5. Οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων
6. Ψηφιακές δεξιότητες κοινωνικής δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)
7. Περιβαλλοντολογική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων
8. Υπηρεσίες διαμόρφωσης / Συντήρησης πρασίνου
9. Συστήματα Ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)
10. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
11. Υπηρεσίες καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων. 

 

 

 ΠΗΓΕΣ

https://www.proson.gr/ergasia/oaed/24815_episimo-tetramini-paratasi-sto-programma-koinofeloys-ergasias-tis-dypa

 https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/415769/koinofelis-ergasia-epivevaiosi-dnews-gia-tin-paratasi-gia-tis-25-000-theseis-ergasias

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...